În cadrul proiectului LIFE FOR BEAR, funcționează o echipă de intervenție rapidă pentru salvare urși. Echipă de intervenție este disponibilă 24/24 ore și poate fi apelată prin intermediul numărului de telefon : +40 268419936, pus la dispoziție de INCDS Marin Drăcea – Stațiunea Brașov (Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea).
În data de 18.05.2016, ora 21 și 02 minute, a fost apelată echipa de intervenție rapidă pentru salvare urși de către directorul Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, domnul Dan OLTEANU, care a solicitat intervenția echipei pentru salvarea unui pui de urs aflat într-un arbore în apropierea DN1, din interiorul localității Timișul de Sus, județul Brașov.Echipa de intervenție s-a activat și s-a deplasat la locul indicat de către solicitant, unde a ajuns la ora 21 și 45 minute.
Echipa de intervenție a fost formată din doi reprezentanți ai INCDS Brașov, (Sârbu George și Jurj Ramon), reprezentant al R.P.L.P. Kronstadt R.A. (Didă Cosmin) și un reprezentant al Fundației Carpați (Vodă Flaviu). Echipa de intervenție a fost ajutată de personalul tehnic de teren al gestionarului fondului cinegetic 18 Timiș (R.P.L.P. Kronstadt) (Cruceanu George, Constantin Gheorghe, Savin Ion, Clinciu George ) și personal tehnic de la Fundația Carpați (Mircea Giorgiana).O data echipa ajunsă la locul indicat, a evaluat situația, a propus măsuri și a acționat conform protocolului de intervenție pentru a salva puiul de urs.
Din analiza situației s-a constatat că puiul este singur de câteva zile în zona localității Timișul de Sus (BV) și a fost de multe ori hăituit de câini și a stat foarte mult pe marginea drumului (DN1), unde era foarte expus unor accidente provocate de autoturismele din trafic.
Puiul de urs a fost identificat de un silvicultor al R.P.L.P. Kronstadt. Ursulețul era urcat într-un arbore, iar la baza lui erau mai mulți câini care îl hăituiau. Silvicultorul a alungat câinii și a asigurat zona până când a sosit echipa de intervenției. S-a încercat capturarea puiului de urs din arbore fără tranchilizare, însa acesta a urcat mai mult în arbore.
Puiul de urs a fost tranchilizat în arbore și a fost prins cu o pătură, după care a fost consultat din punct de vedere medico-veterinar și a fost pus în cușca de transport.După finalizarea acțiuni, puiul de urs a fost transportat la Centrul de Reabilitare a puiulor orfani din Bălan, județul Harghita.

Show Buttons
Hide Buttons